FAQ

Wat gebeurt er indien mijn kat té gestresseerd of te agressief blijkt te zijn tijdens de trimbeurt?

We proberen zo veel mogelijk om de stress tot een minimum te beperken door regelmatig pauzekes in te lassen als uw kat dit nodig heeft. Ik let ook op het gedrag en de signalen dat uw kat duidelijk maakt. Indien ze echter te veel stress ondervindt door de trimbeurt of té agressief is om de behandeling op een katvriendelijke manier verder te zetten, wordt de behandeling stopgezet. Het kan niet de bedoeling zijn om uw kat onder dwang te verzorgen. We bekijken dan samen wat de beste opties zijn.

Wat gebeurt er indien blijkt dat mijn kat vlooien heeft?

Bij het begin van de behandeling wordt de vacht van de kat gecontroleerd. Indien blijkt dat er vlooien aanwezig zijn, wordt er een toeslag aangerekend van 20€ voor het behandelen met een anti-vlooienshampoo. Gelieve steeds op voorhand te checken op vlooien en de pipet ter behandeling en voorkoming van vlooien een week op voorhand toe te dienen. Indien je niet zeker bent, kan je snel thuis de test doen door met een vlooienkam door het haar van de kat te gaan en te checken op kleine zwarte puntjes op de huid. Vooral rond de kop en achteraan op de rug boven de staart. Wrijf deze zwarte puntjes uit op een wit blad en indien je bloed ziet dan ben je zeker van een vlooienplaag.

Mijn kat heeft veel last van klitten, is dit normaal?

Een kat kan zichzelf goed verzorgen maar door overgewicht, ziekte of overmatige rui kan ze wel extra hulp gebruiken. Bij bepaalde langharige rassen die gefokt worden voor hun mooie vacht is het gevaar voor klitvorming veel groter en daarom moeten we de kat regelmatig borstelen en kammen. Langharige katten kam je best twee à drie keer per week om de vacht uit de knoop te houden. Vooral tijdens de rui is het moeilijk voor de kat om het bij te houden. Dan heeft ze meer moeite om de onderwol uit de vacht te wassen. Hierdoor ontstaan gemakkelijk klitten en vervilting. Als er teveel klitten aanwezig zijn of vervilting dan zit er niks anders op dan de kat te scheren. Oudere katjes kunnen onze hulp ook goed gebruiken omdat ze niet meer zo soepel zijn om zichzelf goed te verzorgen. Bij katjes met gezondheidsproblemen zie je dat de haren uit elkaar gaan staan en de vacht vettig aanvoelt.

Moet ik mijn kat wassen?

Katten kunnen zichzelf goed wassen maar toch kunnen ze baat hebben bij een wasbeurt. Een kortharige kat moet niet gewassen worden indien ze zichzelf goed verzorgt. De meeste katten worden niet snel gewassen maar het kan wel, maximaal één à twee keer per jaar. Gebruik altijd een speciale kattenshampoo hiervoor. Bij langharige katten kan het vaker, tot wel vier keer per jaar. Het wassen en drogen zorgt er ook voor dat de knopen sneller los komen uit de vacht.

Hoe vaak moet ik mijn kat laten trimmen?

Een kat komt twee keer per jaar in de rui en de dode haren komen dan los om plaats te maken voor de nieuwe. Vooral in de lente en de herfst zijn de ruifases. Maar de meeste huiskatten hebben geen strikt afgebakende ruifase meer en verliezen het hele jaar door haar. Door invloed van de verwarming heerst er heel het jaar door een min of meer dezelfde temperatuur in de woning waardoor de vacht niet weet of het nu winter of zomer is. Daardoor kan het zijn dat je kat vier keer per jaar gaat verharen.